raktárkezelő program

Raktárkezelő program – erre van szüksége?

Mit támogat a raktárkezelő program?

 

A raktárkezelés és a készletgazdálkodás bár két külön fogalom, de szorosan összefonódik és gyakran együtt jár.

Minden olyan vállalkozásnak, aki valamilyen árukészlettel rendelkezik szükséges, hogy pontosan nyomon tudja követni és kontrollálni tudja, hogy mi történik az árukkal. Egy raktárkezelő program segít optimalizálni raktározásának folyamatait, csokkenti a raktározási költségeket, időt takarít meg a kollégák számára és javítja az ügyfélkiszolgálást.

 

Mi a fő probléma a készlet kezelése során?

 

Ahogy a vállalkozás növekszik, ezáltal vélhetően a raktárkészlet is, egy raktárkezelő program nélkül ez a munkafolyamat at-hoc jellegűvé válik ami gyorsan az alábbi két állapotba torkolhat:

 1. Több terméket tárolunk, mint amennyi valójában szükséges
 2. Kevesebb a termék, mint amire szükség van így nem tudjuk kiszolgálni vásárlóinkat
 3. Nem tudom pontosan hol van az áru, sok idő megtalálni
 4. Rossz árut készítettek össze a dolgozók
 5. Az információk kockás füzetben, nagy excel táblázatokban vagy a kollégák fejében tárolódnak.

A vállalkozás növekedésével problémássá válhatnak ezekkel az egyszerűbb programokkal az információk kinyerése, az információk közötti összefüggések kimutatása, illetve az emberi hibák is megszaporodhatnak.

Hogyan is nézni ki a tökéletes raktárkezelés és készletgazdálkodás?

 

Az adott időpillanatban pont annyi áru lenne a polcokon, mint amennyire pont szükség van.

Egy jól elkészített készletgazdálkodó program a raktár állapotának monitorozásán túl képes megmondani, hogy a jövőben hozzávetőlegesen miből mennyire lesz szükség.

 

Raktárkezelő program a logisztikai láncban

 

A raktár fontos szerepet játszik a logisztikai láncban is, ezért a termékekkészletnek a megfelelő szintentartása mellett fontos még az ügyfelek kiszolgálásának minősége és gyorsasága is, így számításba kell venni, hogy:

 1. a vevő azt kapja amit megrendelt (termékek azonosítása)
 2. a termék gyors előkészítése a szállításhoz (kollégák megfelelő koordinálása)

 

Raktárkezelő program hasznos funkciók – tapasztalat alapján

 

Egyedi szoftverfejlesztések során számos egyedi igénnyel találkoztunk és szolgáltunk ki. Nézzünk közül pár jellemzőt a teljesség igénye nélkül

Barcode szkennelés: Egy hordozható barcode olvasóval azonnali termékazonosítást tesz lehetővé, a rendszer pedig megjeleníti a termékkel kapcsolatos összes adatot.

Készlet optimalizálása: Egy rendszer képes menedzselni a minden termékre jellemző optimális készlet mennyiséget. Kifejezetten hasznos ha szezonális termékekkel is foglalkozunk, illetve előre meghatározhatók az igények egyes időszakokra.

Készlettel kapcsolatos riasztások, figyelmeztetések: Lehetővé teszi egy adott terméknél egy határérték beállítását, ahol a rendszer jelez az esetleges készlethiány elkerülése érdekében.

Jelentések, kimutatások: Adott termékre vagy termékcsoportra vonatkozóan képesek leszünk összegzéseket, kimutatásokat készíteni pár kattintással, mint pl. azt hogy melyik a legnépszerűbb termékünk vagy éppenséggel melyik teljesített kevésbé jól.

Több raktár kezelése: A mai felhő alapú rendszerek lehetővé teszik, hogy több különböző helyszínen lévő raktárat egy szoftverben valós időben kezeljünk.

Visszáruk kezelése: A visszaérkező áruk kezelését segíti és összekapcsolva egy ügyfélkezelő rendszerrel az ügyfél elégedettség növelésében is fontos szerepet játszik.

Árukészlet csoportosítása: Előre definiált csoportokba történő áru csoportosítás, ahol bizonyos közös tényezők alapján könnyen menedzselhető több áru optimális készleten tartása.

Hatékonyabb dokumentáció: A legtöbb raktárkezelő program nagyon sok információt automatikusan is dokumentál. A dokumentumok között az adott termékre vonatkozó összes információt egy helyen, jól kereshetően tárolja.

Felhő alapú szoftver: A rendszer eléréséhez elég egy eszköz és egy internetkapcsolat, mert a felhő alapú technolológiának köszönhetően bárhonnan tudja használni.

 

Gondoljon a jövőre: egyedi vállalatirányítási rendszer

 

Egy raktárkezelő programot az információk egy csokorba kötése végett érdemes egy vállalatirányítási rendszerhez kapcsolni, tehát minden egy központi adatbázisban lesz tárolva. Így a készlettel kapcsolatos információk automatizáltan oda-vissza tudnak vándorolni a további területek között, mint pl.

 • Webshop összeköttetés
 • Kereskedelem
 • Dokumentumkezelés
 • Gyártás és Termlelés irányítás
 • Számlázás
 • Szerviz
 • CRM
 • Projekt menedzsment

 

Miért az egyedi raktárkezelő program?

 

Úgy gondoljuk, hogy minden cég egyedi és a sikereiknek a titka a saját sikereikben rejlik. Mi ezeket az egyedi folyamatokat támogatjuk meg egy egyedileg fejlesztett szoftverrel, amely segíti őket a hosszabbtávú sikereik elérésében. Raktárkezelés és készletnyilvántartás esetében is olyan programok születnek, amelyek 100%-ban rásimulnak ügyfeleink folyamataira és igényeire pont úgy, ahogy az ők akarják.

Ha szeretnél értesülni a legújabb tartalmakról, iratkozz fel!