Mi is az az egyedi vállalatirányítási rendszer?

Mi is az ERP: “Enterprise Resource Planning” rendszer magyarra fordítva Vállalati Erőforrás Tervezést jelent, hétköznapi nevén pedig vállalatirányítási rendszer.

Na de mit jelent ez a gyakorlatban céged folyamataira?

Van tehát egy cégünk, vállalatunk amelyet cégen belüli, különböző feladatot ellátó részlegek alkotnak. Ezekben a részlegekben pedig különböző emberek végzik nap mint nap feladataikat egymás között információt cserélgetve.

Egy vállalatirányítási rendszer pedig nem csinál mást, mint ezeket a cégen belüli feladatokat teszi átláthatóbbá. Elvégzésüket pedig hatékonyabbá mindamellett, hogy az információ megfelelő áramlását biztosítja mind cégen belül, mind pedig a cégen kívüli résztvevőknek.

Vállalatirányítási rendszer: a problémák megoldására!

 

 • Sok és komplex tábláim vannak, amiket már egyre nehezebben látok át.
 • Az információk, feladatok az embereim számítógépén, vagy a fejükben tárolódnak.
 • A kimutatások összerakása sok időt vesz igénybe és amúgy sem valós idejűek.
 • Több szoftvert is használunk párhuzamosan, ezt szeretném egy rendszerben csokorba kötni.
 • Van már egy dobozos szoftver amit használok, de az nem képes mindenre úgy, ahogy nekem arra szükségem van.
 • A jelenlegi rendszerünknek rossz a támogatása.

Miért egyedi vállalatirányítási rendszert válasszunk?

A jelenlegi ERP piacot elárasztották a dobozos vállalatirányítási rendszerek, szoftverek.


Ennek okán sok ügyfelünk mikor velünk találkozik kéri, hogy mutassuk meg a mi vállalatirányítási rendszerünk, hogyan néz az ki és mit tud. De a helyzet az, hogy mi ezt nem tudjuk megtenni, hiszen nincs olyan, hogy “a mi rendszerünk”. Mi nem egy előre elkészített sablon, vagy gerinc-rendszer alapján dolgozunk, hanem tényleg a nulláról tervezzük meg együtt ezeket az ügyféllel. Ez teszi az egészet egyedivé! Önnek van egy cége, benne pedig folyamatok. Nekünk pedig van IT és Vállalatirányítási Rendszer fejlesztéséhez szükséges tudásunk, plusz az évek során gyűjtött tapasztalatunk. Így egészítjük ki egymást.

Egyedi vállalatirányítási rendszer esetében nem kell kompromisszumokon alapuló “win-win” szituációt elfogadni. Hiszen ha cégünknek már megvannak a jól működő folyamatai, amivel sikereket értünk el, mi ezt nem akarjuk megváltoztatni. Sőt, ezt szeretnénk támogatni azzal, hogy pontosan ezekre a folyamatokra illesztünk rá egy rendszert ami hibátlanul rásimul arra, támogatja azt és a jövőbeni célokat is.

A sikeres vállalatirányítási rendszer feltételei

Egy globális felmérés szerint a ERP rendszer bevezetések ~67%-a valamilyen oknál fogva kudarcba fullad, vagy legalábbis nem készül el a tervezett határidőre.

Na de hogyan tudod biztosítani azt, hogy a sikeres 33%-ban végezd?

Fontos kiemelni, hogy egy vállalatirányítási rendszer bevezetése nem csak a szoftver fejlesztő cég feladata. Legalább ugyanannyira a cég, akinek szüksége van rá felelős egy jól működő rendszer bevezetéséért.

Egy ERP projekt 0. lépése, hogy ismerjük a céges folyamatainkat, méghozzá jól. Ezután vizsgáljuk meg, hogy a folyamataink tényleg jól működnek, nehogy egy rosszul működő folyamatra húzzunk rá egy rendszert. Ebben segítséget tudunk nyújtani stratégiai partnereink együttműködésével.

Mindenképp legyen egy kulcsember a cégen belül, aki ugyanúgy átlátja a cég működésének összetett képét mint az ügyvezető, illetve a fejlesztés során fontos bevonni azokat a kulcsfigurákat is, akik majd operatívan használni fogják a szoftvert, hiszen ők is szembesülnek nap mint nap a megoldandó problémákkal.

A fejlesztés ideje alatt ez a projekt legyen benne a TOP 3 céges feladataink között! Egy rendszer fejlesztésébe egyszer kell belefektetni az időt, ami ezután többszörösen megtérül.

 

Mit tartalmazhat egy vállalatirányítási rendszer?

Ahogy a fenti ábra is mutatja, egy egyedi vállalatirányítási rendszer képes összefogni és hatékonyan menedzselni a cég összes folyamatát. Csak és kizárólag rajtunk múlik, hogy mit szeretnénk beilleszteni egy ilyen rendszerbe. Jellemző területek, amelyeket lefedhetünk a sikeres cégirányítás érdekében:

 • Vevő és beszállító kezelés (CRM) teljes történetiséggel
 • Projekt és feladat kezelés státuszokkal
 • Gyártás és Termelés tervezés, irányítás és nyomon követés
 • Elektronikus dokumentum kezelés
 • Cégműszerfal kimutatásokkal
 • Döntéstámogatás
 • Raktárkezelés és Készletgazdálkodás
 • Beszerzés
 • Értékesítés
 • Logisztika
 • Pénzügy és Számvitel
 • Weboldal és Webshop összeköttetés
 • Könyvelő szoftver összeköttetés

A nálunk fejlesztett rendszerek 100%-ban az ügyfél igényei alapján készülnek el, teljesen mértékben az ügyfeleink cégének a folyamataira szabva, mindezt kompromisszumok nélkül!

Vállalatirányítási rendszer időben és pénzben

Szerencsére az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően kijelenthetjük, hogy egy egyedi vállalatirányítási rendszer fejlesztés nem ölel fel több időt, legalábbis szignifikánsabban többet, mint egy dobozos vállalatirányítási rendszer esetében. Ennek tudatában pedig az árazás is mondhatni hasonló sávban mozog, persze itt nem a pár százezres fejlesztésekről beszélünk.

 

Fontos, hogy az idő tényező attól is függ, mennyire tudjuk tisztán és érthetően leírni és felvázolni cégünk működését, mennyire vagyunk tisztában céljainkkal.
Előfordulhat, hogy van aki érzi, hogy már megérett egy vállalatirányítási rendszer bevezetésére, de nem igazán tudja, hogy mit akar. Ekkor sincs baj, hiszen a hozott tapasztalatunkkal tudunk segíteni az ötletelésben, akár más iparágakból is.

Ha egyedi vállalatirányítási rendszerrel kapcsolatos kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot!